Les mines de carbó de Subirats i Sant Sadurní

Les cròniques d’Isidre Mata del Racó situen la primera explotació minera del segle XIX a Subirats, el 1805, quan quatre francesos van descobrir una mina de carbó a can Figueres. Les extraccions però només van durar sis mesos perquè el mineral, que s’utilitzava principalment per a usos domèstics (cuina i calefacció) , feia molta pudor de sofre i molestava els usuaris . A Sant Sadurní ( aleshores San Saturnino de Noya) es va posar en producció trenta anys després una altra mina i la van batejar amb un nom poc imaginatiu: la Saturnina.

Acció al portador de 500 pessetes, de la Compañía Minera de Carbones de San Saturnino de Noya de l’any 1900. Se’n van emetre dues mil. A la il·lustració de la part superior de l’acció es mostra l’accés a la mina La Estrella, els miners que traslladen el carbó amb coves sobre el cap fins a les vagonetes, les estructures que suporten els cables aeris per on transiten els contenidors carregats de carbó en direcció a les llunyanes muntanyes de Montserrat… No sabem si tot plegat tenia una espurna de versemblança o s’ho va inventar l’il·lustrador amb més o menys imaginació. Els 30 cupons permetien cobrar periòdicament els dividends pels rendiments del capital , d’acord amb la proposta que el Consell d’Administració sotmetia a l’aprovació de la Junta General d’Accionistes. Sense els comptes de resultats de la societat és impossible saber com van evolucionar. Cliqueu a sobre i s’ampliarà. FONS DE L’AUTOR. ARXIU COMARCAL DE L’ALT PENEDÈS

Acció (sense un valor nominal concret) de l’Antigua Carbonera de Subirats de l’any 1860, a nom de Jaume Ferrés. El capital social estava representat per quatre mil accions. La denominació d’Antigua porta a creure que es tractava d’una mina de carbó que ja havia estat explotada anteriorment. ¿Era la mateixa que van descobrir el 1805 quatre francesos a can Figueres? En aquest cas els dividends no s’abonaven presentant els cupons corresponents sinó que s’anotaven al marge de l’acció quan es pagaven . Sense els comptes de resultats de la societat també és impossible saber com van evolucionar, si hi van guanyar diners o va ser un nyap. Cliqueu a sobre i s’ampliarà. FONS DE L’AUTOR, CEDIDA PER L’AJUNTAMENT DE SUBIRATS.

En el darrer quart del segle XIX hi havia al termes municipals de Sant Sadurní i Subirats algunes mines de ferro i carbó. Noms com Bemta, La Catalana, Joven Española, La Isolina i La Estrella corresponen a les explotacions mineres ubicades al Camp de les Olives, prop de l’estació del ferrocarril, al Torrent del Tro, a la vinya d’en Rigol i als Casots ( Subirats). Amb anterioritat, els anys 1835 i 1872, s’havien explotat les mines La Saturnina i La Bruja, però els elevats costos d’explotació i el baix rendiment de les inversions van determinar l’extinció d’aquesta activitat.

L’antecedent més remot documentat del segle XIX a Subirats és de l’any 1805, quan quatre francesos van descobrir una mina de carbó a can Figueras i la van posar en explotació. Les extraccions però només van durar sis mesos perquè el carbó, que s’utilitzava principalment per a usos domèstics (cuina i calefacció) , feia molta pudor de sofre i molestava els usuaris.

El 1900 la Compañía Minera de Carbones de San Saturnino de Noya va emetre dues mil accions a raó de 500 pessetes cadascuna per explotar una mina local batejada amb el nom de La Estrella. S’ignora totalment si en aquesta ocasió la inversió va reeixir o va esdevenir un altre fracàs. Malauradament no es disposa ( o no el tinc localitzat, per ser més precís) cap text de l’època ni documentació administrativa o comptable al·lusiu al treball a les mines de ferro o de carbó que ens permeti valorar aquesta activitat pel que fa al nombre de treballadors, a les seves circumstàncies i condicions laborals, la procedència geogràfica dels miners i llurs famílies, la producció, els rendiments … Un altre capítol de la història local que no podem documentar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s