Una visita amb gran expectació

Fa un segle, o potser una mica més, no costava gaire mobilitzar la canalla i els adults sadurninencs amb qualssevol pretext. En aquesta ocasió es tractava d’un pidolaire assegut sobre un carret arrossegat per gossos, que vivia de les almoines dels veïns del poble.

1

Costaria trobar en els nostres dies alguna cosa senzilla i prou atractiva que fes que la gent sortís de casa per contemplar-la. Però un segle enrera qualssevol esdeveniment inusual trencava la monotonia d’un poble de 2500 habitants i els veïns procuraven no perdre’s la novetat. Prou que ho sabien els agutzils de torn ( la majoria dels menors de 40 anys no saben res dels agutzils), que se situaven estratègicament a les cantonades per anunciar els quatre vents els bans i els avisos de l’ajuntament després de convocar-los tocant la corneta.

Qui devia ser aquest personatge que s’enduia la canalla com el flautista d’Hamelín? Seria una epopeia desxifrar l’enigma ja que a part d’aquesta vella fotografia no n’he trobat cap referència a la premsa local de l’època ni cap escriptor contemporani se’n va fer ressò: un pidolaire anònim amb una mica d’imaginació a principis del segle XX que ves per on devia seguir una vida rutinària i transhumant. D’ell només en resta aquest retrat i la referència en aquest text d’avui. Quan hagis mirat el primer i hagis llegit la segona el personatge passarà altra vegada a la foscor de d’oblit. Si en vida no era una persona anònima ( que també podria ser) després de la seva mort es va anar esvaint el seu record i ningú no el va trobar a faltar. La resta de protagonistes de la foto tampoc els identifico i els gossos no semblen molt grossos. Fa gairebé dos mesos a l’estació d’esquí de Zakopane ( Polònia) un indigent local oferia a les nenes i els nens fer-se una foto de record asseguts sobre un carret semblant al de la imatge amb dos exemplars de San Bernardo de color blanc enormes. Cobrava la voluntat i semblava feliç. Quan vaig veure l’escena polonesa em va venir al cap aquesta foto del meu arxiu de més d’un segle enrera.

Caldria poder determinar el dia, el mes, l’any i l’hora aproximada en que es va capturar aquesta imatge. De totes aquestes incògnites la més fàcil de resoldre per aproximació és la darrera. Si ens fixem en les ombres que els personatges projecten sobre el terra i la de la lona sobre la paret ( i si tenim en compte, com s’explicarà més endavant, que l’orientació dels immobles és de cara al sud), podríem convenir que l’esdeveniment va tenir lloc entre les onze i la una del migdia ( amb tots els ajustos que calgui segons els usos horaris de l’època). Pel que fa al dia, impossible de concretar i en quan al mes sembla que no era ben be l’hivern (malgrat que el protagonista principal vagi força abrigat) ni l’estiu. La resta van vestits d’entretemps i tant podria tractar-se de la primavera com de la tardor. En quan a l’any, segur que es de 1905 en endavant, perquè va ser aleshores quan es van enllestir les obres de la façana amb els esgrafiats rectangulars (desvetllaré immediatament quin era l’immoble en qüestió). Si m’hagués de mullar més m’atreviria a arriscar-me: entre 1905 i 1915.

Ens quedaria finalment descobrir a quin indret del poble es va capturar aquesta imatge i dubto que actualment hi hagi més de mitja dotzena de persones capaces d’identificar-lo. Jo m’hi compto entre elles ( no és que tingui poders sobrenaturals, és que m’ho he estat rumiant durant hores) i afirmo, amb total seguretat, que l’escena en qüestió va esdevenir entre els immobles de la casa pairal de cal Mestres i l’establiment d’ultramarins de cal Fonso de la Plaça de l’Ajuntament. El fragment de paret central amb rectangles esgrafiats correspon al primer i avui en dia es conserva exactament igual. La paret d’obra vista coincidiria amb la porta d’accés a l’establiment que havia estat durant dècades la llibreria Carbó i la façana amb la lona del parasol desplegada protegia aleshores l’aparador de la botiga que ja s’ha comentat ( actualment una gelateria).

Tot plegat un divertiment que m’ha tingut ocupat durant mitja hora. Algú hi veu algun detall més que se m’hagi escapat?

Aspecte actual del lloc on es va fer la fotografia

Aspecte actual del lloc on es va fer la fotografia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s