Escolta l’Orquestra Els Escolans, fundada a Sant Sadurní fa 203 anys

S’ha localitzat un brocanter de Torrelavit ( Alt Penedès), Joan Cuyàs i Amat, que conserva cinc dels sis discs de pissarra (o de baquelita) que la famosa orquestra sadurninenca Els Escolans va gravar a Barcelona el 1933 amb la productora Parlophon. Aquesta orquestra l’havia fundat el 1812 Antoni Torelló i Sàbat, un escolà de la parròquia de Sant Sadurní regida aleshores per mossèn Lluís Fontanilles. A causa d’aquesta circumstància va decidir donar-li a l’orquestra el nom dels escolans. Joan Cuyàs voldria completar la col·lecció amb el disc que li falta, en el qual en una cara hi ha la dansa de Las Tres Gracias i al revers la que porta per títol Piña. Si el teniu o sabeu qui el té us podeu posar en contacte amb ell en el telèfon 610 30 18 47.

Disc de baquelita gravat el 1933 per l’Orquestra Els Escolans. Cliqueu a sobre i s’ampliarà. DISC CEDIT PER JOAN CUYÀS I AMAT (TORRELAVIT).

Disc de baquelita gravat el 1933 per l’Orquestra Els Escolans. Cliqueu a sobre i s’ampliarà. DISC CEDIT PER JOAN CUYÀS I AMAT (TORRELAVIT).

L’Orquestra Els Escolans, fundada a Sant Sadurní d’Anoia el 1812, durant la Guerra del Francès. La fotografia però correspon al primer terç del segle XX . Assegut a primera fila amb un violí a les mans, el director Antoni Torelló de ca l’Escolà. Cliqueu a sobre i s’ampliarà. FONS DE L’AUTOR

L’Orquestra Els Escolans, fundada a Sant Sadurní d’Anoia el 1812, durant la Guerra del Francès. La fotografia però correspon al primer terç del segle XX . Assegut a primera fila amb un violí a les mans, el director Antoni Torelló de ca l’Escolà. Cliqueu a sobre i s’ampliarà. FONS DE L’AUTOR

Clica aquí i podràs escoltar en autèntica primícia i en una gravació de fa 82 anys, la masurca La Codorniz del mestre Josep Vila i Clariana. DISC CEDIT PER JOAN CUYÀS I AMAT (TORRELAVIT) I ENREGISTRAT EN SUPORT DIGITAL PER PERE VIADER I GUIXÀ (BARCELONA).

Clica aquí i podràs escoltar en autèntica primícia i en una gravació de 1933, el xotis El Escolar del mestre Albert Cotó i Fita (Figueres, 1852 – Barcelona, 1906). La qualitat és menor que la de l’arxiu anterior perquè el revers del disc estava més brut i deteriorat que l’anvers. DISC CEDIT PER JOAN CUYÀS I AMAT (TORRELAVIT) I ENREGISTRAT EN SUPORT DIGITAL PER PERE VIADER I GUIXÀ (BARCELONA).

El 1933 l’Orquestra local Els Escolans ─fundada el 1812 i desapareguda el 1959─ es trobava en el seu millor moment artístic i va gravar a Barcelona sis discs de pissarra ( també coneguts com de bacalita en honor del seu inventor, el químic nord-americà d’origen belga, Leo Baekeland), amb la marca Parlophon i amb el següent contingut: 1) a l’anvers el xotis del compositor Josep Vila i Clariana, El filósofo i al revers la polca La Emperatriz de Joan Escalas i Feliu (Vilanova i la Geltrú, 1836 – Barcelona, 1896) ; 2) els vals-jota Espartero d’Albert Cotó i Fita (Figueres, 1852 – Barcelona, 1906) i un altre vals-jota del mateix autor, Guerrita; 3) les polques La serenata i El salvaje ambdues també d’Albert Cotó, 4) els vals-jota El trasnochador i El turista, d’Albert Cotó; 5) el xotis El Escolar d’Albert Cotó i la masurca La Codorniz de Josep Vila i Clariana, i 6) les danses Las Tres Gracias de Josep Maria Solé i Piña de Joan Escalas. L’amic de Torrelavit, el col·leccionista Joan Cuyàs i Amat en té cinc i només li falta el de Las Tres Gracias i Piña. Com que alguns els té repetits estaria disposat a bescanviar-ne per aconseguir la col·lecció completa o bé a adquirir el que li falta. (Telèfon 610 30 18 47).

Es tracta d’una col·lecció molt rara que no es troba habitualment en els brocanters que es dediquen a la música; en canvi, ves per on, a la fira d’antiquaris de Vilafranca del passat diumenge 13 de desembre s’oferia el llibre que l’Ajuntament que jo presidia va editar l’any 1985 amb el títol Orquestra Els Escolans, tota una època, senyal inequívoca que em faig vell.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s