Desentrellant el misteri d’una altra fotografia anònima

Fixeu-vos bé en aquesta vuit personatges anònims. Asseguts hi veiem un home i una dona de mitjana edat i darrere seu uns altres sis protagonistes més joves. Van tots molt ben arreglats per a l’ocasió de retratar-se i tenen una expressió de la cara molt seriosa. El fet que els dos primers apareguin asseguts al davant mentre que la resta estiguin drets en segona fila indicaria una certa ascendència , potser familiar en aquest cas, dels uns sobre els altres.

rrm19-001

Aquest retrat es conserva a Cal Punxa de Puigdàlber ( Alt Penedès) , el municipi més petit de Catalunya. Però, qui éren realment els vuit protagonistas? FOTO CEDIDA PER MARIA MESTRES CARBÓ

L’experiència ens ensenya que aquesta mena de fotografies no es feien en un estudi fotogràfic, sinó que les realitzava un retratista ambulant que visitava periòdicament els nostres pobles i masies aïllades. Si ara per un moment deixeu de mirar els personatges i us fixeu en la cortina de fons us adonareu que és molt rudimentària i improvisada, impròpia d’un estudi professional. S’arrossega per terra de forma poc acurada.

Aquesta podria ser una de les imatges més antigues de Puigdàlber ( Alt Penedès), el municipi més petit de Catalunya, la conservava la senyora Maria Mestres Carbó, casada amb Ramon Raventós Milà (1921 – 2009) del carrer Mas Moré ( o Morer) , número. El seu marit ja és mort i ella no identificava cap dels protagonistes de la fotografia, només recordava que es tractava de la família Raventós de cal Punxa de feia molts i molts anys. Ni a l’anvers ni al revers de la còpia fotogràfica hi ha cap anotació o estampació que ens permeti estirar del fil o conèixer quin retratista l’havia realitzat. Aquesta incertesa, en el meu cas, esdevé un repte que no puc obviar i que m’esperona a afrontar i resoldre. Amb tant escassa informació i amb la constatació de que els tipus de vestits corresponien a principis del segle XX, s’han pogut desxifrar alguns dels misteris que amaga la fotografia.

Així doncs, després de consultar el Registre civil del Pla del Penedès ( recordem que en aquella època Mas Moré pertanyia a aquest municipi) , podem afirmar que el matrimoni assegut a primera fila estava format per Joan Raventós Via, natural i veí del Pla, i per Antònia Planas Casanovas nascuda a Font-rubí. No ha estat possible averiguar quants fills van tenir i per tant haurem d’elucubrar sobre les persones que hi ha darrere seu. Hi ha diverses opcions: 1) que es tractés dels sis fills del matrimoni, 2) que fos una barreja dels fills i/o filles amb les seves respectives parelles, 3) que n’hi hagués algun o alguna de desaparellat i l’altre o els altres ( o l’altra i les altres) es vagin fotografiar junt amb els seus promesos, promeses, marits o mullers, 4) que es tractés d’una barreja de fills , filles, nebots i nebodes, i 5) … vés a saber. El que sí coneixem del cert és que un dels fills del matrimoni que veiem drets darrere els seus pares es deia Joan Raventós Planas, nascut el 1889, el qual es va casar amb Fe Milà Brugal, nascuda el 1899 a Font-rubí. Aquest matrimoni va tenir dos fills, Joan, nascut el 10 d’agost de 1920 i Ramon, el 31 de desembre de 1921. Un dels altres fills del matrimoni Raventós – Planas hauria emigrat a Amèrica a la recerca de fortuna i allí es va quedar. Ramon Raventós Milà, com ja s’ha indicat, es va casar amb Maria Mestres Carbó i van tenir dos fills, Ramon i Gemma.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s